Madureira and Pelourinho: consumption and representation of typical foods at popular festivities

Authors

  • João Luis de Araújo Maia Universidade do Estado do Rio de Janeiro – UERJ, Rio de Janeiro, RJ
  • Adelaide Rocha de la Torre Chao Universidade do Estado do Rio de Janeiro – UERJ, Rio de Janeiro, RJ

DOI:

https://doi.org/10.18568/cmc.v13i36.988

Keywords:

Communication, Consumption, Memory, Food, Popular festivities

Abstract

Mediated by food, music, cultural and religious rites, this article puts forward a reflection on representations based on the use and consumption of manifestations of the Brazilian popular culture. Feira das Yabás, held in Madureira, a suburban area in Rio de Janeiro and Festa de Santa Barbara, which takes place annually in Pelourinho, a traditional neighborhood of the historical downtown area of Salvador, are the objects of this analysis. In order to highlight the concepts that guide the communication and the consumption through the spaces of celebration, participant observation is used as a methodological approach through reports of experience.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

João Luis de Araújo Maia, Universidade do Estado do Rio de Janeiro – UERJ, Rio de Janeiro, RJ

PhD in Sociology from the Université Paris Descartes, PARIS 5, France. Associate Professor at the School of Social Communication, Rio de Janeiro State University

Adelaide Rocha de la Torre Chao, Universidade do Estado do Rio de Janeiro – UERJ, Rio de Janeiro, RJ

PhD Candidate in Communication at Rio de Janeiro State University – UERJ.

References

ABREU, M. Da habitação ao habitat: a questão da habitação popular no Rio de Janeiro e sua evolução. Revista Rio de Janeiro. Niterói: EdUFF, n. 10, maio-ago 2003.

BARBOSA, L. Comida e sociabilidade no prato brasileiro. In: PORTILHO, F.; VELOSO, L. (Orgs.). Consumo: cosmologias e sociabilidades. Rio de Janeiro: Edur: Mauad X, 2009.

BARTHES, R. Inéditos. v. 3. Imagem e moda. Trad. Ivone C. Benedetti. São Paulo: Martins Fontes, 2005.

BELL, D. Gosto e espaço: comer fora nos dias de hoje. In: SLOAN, D. (Org.). Gastronomia, restaurantes e comportamento do consumidor. Barueri, SP: Manole, 2005.

CANCLINI, Néstor G. Consumidores e cidadãos: conflitos multiculturais da globalização. 7. ed. Rio de Janeiro: UFRJ, 2008.

CARVALHO, M; SABINO, C. Comida natural: o consumo neorromântico da roça visto da cidade grande. In: FREITAS, R.; PRADO, S. (Orgs.). Alimentação, consumo e cultura. Curitiba: CRV, 2013. (Série Sabor Metrópole).

CERTEAU, M. A Invenção do Cotidiano: Artes de Fazer. 3. ed. Petrópolis: Vozes, 1998.

DOUGLAS, M; ISHERWOOD, B. O mundo dos bens: para uma Antropologia do Consumo. Rio de Janeiro: UFRJ, 2009.

FERNANDES, N. O rapto ideológico da categoria subúrbio. Rio de Janeiro 1858|1945. Rio de Janeiro: Apicuri, 2011.

HABERMAS, J. Mudança estrutural da Esfera Pública: investigações quanto a uma categoria da sociedade burguesa. Trad. Flávio R. Kothe. Rio de Janeiro: Tempo Brasileiro, 1984.

MAFFESOLI, M. Homo eroticus: comunhões emocionais. Trad. Abner Chiquieri. Rio de Janeiro: Forense, 2014.

MAFFESOLI, M. O conhecimento comum: compêndio de sociologia compreensiva. São Paulo: Brasiliense, 1988.

MAFFESOLI, M. O tempo das tribos: o declínio do individualismo nas sociedades de massa. Rio de Janeiro: Forense Universitária, 1998.

MONTANARI, M. Comida como cultura. Trad. Letícia M. de Andrade. São Paulo: Senac, 2008.

OLIVEIRA, M. Soluções e esperança nas fronteiras da cidade. Caderno Globo Universidade, Rio de Janeiro, v. 1, n. 2, 2013.

PÉREZ, L. Antropologia das efervescências coletivas. In: PASSOS, M. (Org.). A festa na vida: significado e imagens. Petrópolis: Vozes, 2002.

SIMMEL, G. Questões fundamentais da sociologia: indivíduo e sociedade. Trad. Pedro Caldas. Rio de Janeiro: Zahar, 2006.

SOTO, W. Subúrbio, periferia e vida cotidiana. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, v. 16, n. 1, p. 109-131, 2008.

TAVARES, M. O sítio. In: BAHIA. Governo do Estado. Secretaria de Cultura. Ipac. Festa de Santa Bárbara. Salvador: Fundação Pedro Calmon, 2010. 76 p. (Cadernos do Ipac, n. 5). Disponível em: http://www.ipac.ba.gov.br/wp-content/uploads/2012/04/Santa-Barbara3.pdf. Acesso em: 4 jan. 2014.

Published

2016-04-28

How to Cite

Maia, J. L. de A., & Chao, A. R. de la T. (2016). Madureira and Pelourinho: consumption and representation of typical foods at popular festivities. Comunicação Mídia E Consumo, 13(36), 150–167. https://doi.org/10.18568/cmc.v13i36.988